Hier een selectie van een aantal projecten die Stichting C.J. JaskiFonds ondersteunt. Voor meer bijzondere projecten, zoals Meevaarstages, zie het sociaal jaarverslag.

Jong ontmoet oud
Jonge cliënten van het CVD (www.cvd.nl) maken tijdens ‘Jong ontmoet oud’ een zeilreis aan boord van de Eendracht. Tijdens dit vierdaagse project varen de jongeren, die nog nooit op zee zijn geweest, drie etmalen met het bijna zestig lange meter zeilschip. Eenmaal op zee leren ze niet alleen zeilen, maar ook discipline en zelfvertrouwen. Weer in de thuishaven Rotterdam krijgen ze de keus, of de benen te strekken en naar huis, of terug te komen voor de laatste, vierde, dag. Een dag waarop ze een rondleiding ontvangen op het Scheepvaart en Transport College (STC) en in de middag ouderen en vrijwilligers van een ouderenorganisatie ontvangen.

Ieder jaar, tegen alle verwachtingen in, komen alle deelnemende jongeren terug aan boord. Ze treffen voorbereidingen om de ouderen gastvrij te ontvangen en te verwennen met onder meer door henzelf gebakken taarten. Na vier reizen blijkt dat het merendeel van de jongeren het roer drastisch omgooit en weer iets van het leven gaat maken. Een mooi resultaat is ook dat een aantal van de jonge opstappers zich inmiddels heeft aangemeld voor een opleiding op het STC.

Maritime Experience Day
Jongeren op jonge leeftijd enthousiast maken voor de maritieme sector, dat is het doel van de ‘Maritime Experience Day’. Zeilschip Eendracht vaart langs de kust en nodigt kinderen in de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit om ze actief de maritieme sector te laten beleven. Zowel aan boord als bij een deelnemende zeevaartschool leert het aanstormend talent hoe onder meer te knopen en te werken met simulatoren.

Korting op boordprijs
Alle jongeren tot 26 jaar krijgen de kans om tegen een gereduceerd tarief mee te reizen met zeilschip Eendracht. Ze ontvangen een korting op de boordprijs, die het fondsbestuur jaarlijks vaststelt op basis van de financiële mogelijkheden. Hierdoor kunnen nog meer jongeren samen optrekken en het zeezeilen beleven. Op onder meer www.eendracht.nl is de geldende korting te vinden.