Hier een selectie van een aantal projecten die Stichting C.J. JaskiFonds ondersteunt. Voor meer bijzondere projecten, zoals Meevaarstages, zie pagina sociaal jaarverslag.


Centrum Voor Dienstverlening Rotterdam (CVD): ‘Jong ontmoet oud’
Aantal deelnemers: 35 inclusief begeleiding
Aantal dagen: 5

Tijdens dit vierdaagse project: ‘Jong ontmoet oud’ varen multiculturele jongeren, en ouderen, die nog nooit op zee zijn geweest, samen drie etmalen met het bijna zestig lange meter zeilschip. Eenmaal op zee leren ze niet alleen zeilen, maar ook discipline en zelfvertrouwen. Verschillende doelgroepen van het CVD kunnen deelnemen aan deze zeilreis. Aan boord komen jongeren, ex-daklozen, en bewoners tot een leeftijd van 64 jaar. Allen verblijven of wonen onder begeleiding bij het CVD.


Stichting Bartiméus
Aantal deelnemers: 70 inclusief begeleiding
Aantal dagen: 1

Bartiméus is een van de projecten die we jaarlijks organiseren op zeilschip Eendracht. Voor het 13e jaar op rij gaan cliënten van Bartiméus op stap met de Eendracht. Dankzij één op één begeleiding hebben visueel gehandicapten de dag van hun leven aan boord. Samen sturen, zeilen hijsen, maar vooral genieten!


Twee vakanties met ‘Het Vergeten Kind’/ Stichting Heppie
Aantal deelnemers: 48 inclusief begeleiding
Aantal dagen: 10

Het Vergeten Kind zet zich in voor de ruim 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Denk aan verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychische problemen en/of leven onder de armoedegrens. Kinderen in deze zogeheten multi-probleem gezinnen zijn erg kwetsbaar. Bij ruim 55.000 gaat het zodanig mis, dat thuiswonen niet meer mogelijk is. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven.

De gevolgen zijn heftig en variëren van een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, ernstige gedragsproblemen en verslaving tot persoonlijkheidsstoornissen en crimineel gedrag. Het Vergeten Kind strijdt daarom voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. We organiseren activiteiten en projecten die een directe positieve invloed hebben op het leven van kwetsbare kinderen zoals deze zeilreis op de Eendracht, zodat deze jongeren die om verschillende redenen niet op vakantie kunnen toch een mooie zomervakantie te geven.


VaarKracht: Samen Koers
Aantal deelnemers: 236 inclusief mantelzorgers
Aantal dagen: 7 (één 5-daagse reis en 2 dagtochten)

Samen met Stichting VaarKracht en het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform organiseren we al een aantal jaren op rij vaartochten voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Lef, zelfvertrouwen en teamwork is waar het tijdens deze reis om draait. Terugkomen in je eigen kracht na kanker, samen met een groep jonge mensen. Zij nemen het roer letter en figuurlijk terug in eigen hand en verleggen hun grenzen aan boord van de Eendracht.


Jongerenproject & Tall Ships’ Races
Aantal deelnemers: 108
Aantal dagen: 17
Jongeren leren hoe het is om op eigen benen te staan, samen met hun reisgenoten. Teambuilding, sportiviteit, je grenzen verleggen, dat is wat er tijdens deze projecten aan bod komt. Ideaal voor jongeren die willen ontdekken wat de zee met je doet.


Korting op boordprijs
Alle jongeren tot 26 jaar krijgen de kans om tegen een gereduceerd tarief mee te reizen met zeilschip Eendracht. Ze ontvangen een korting op de boordprijs, die het fondsbestuur jaarlijks vaststelt op basis van de financiële mogelijkheden. Hierdoor kunnen nog meer jongeren samen optrekken en het zeezeilen beleven. Op onder meer www.eendracht.nl is de geldende korting te vinden.


Goed voor goed
Aantal deelnemers: 140
Aantal dagen: 2
Twee dagen uitwaaien voor mensen met een beperking in samenwerking met Goed voor goed.  Zij hebben een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking. Deze organisatie gelooft in de eigen kracht van mensen. Iedereen maakt deel uit van de samenleving, kan meedoen op zijn of haar manier. Ook gaan zij regelmatig een dagje uit met hun cliënten, zoals een dagje ontspannen varen op de Eendracht. Aan boord krijgen zij een rondleiding, leren knopen en kunnen met de schipper op de foto. Voor veel van deze mensen is het de eerste keer aan boord van een schip en op het water.


Hoedje van papier
Aantal deelnemers: 90
Aantal dagen: 1
Met onze projecten geven we de kwetsbare groepen in onze samenleving een duwtje in de rug, zodat ook zij zichzelf kunnen ontwikkelen; zodat ook zij zo optimaal mogelijk kunnen participeren in de maatschappij. Kinderen en jongeren in achterstandswijken, nieuwe Nederlanders die de taal willen leren, senioren die zichzelf willen ontwikkelen, mensen met een beperking die persoonlijk willen groeien. Al deze mensen en nog vele anderen ondersteunen we om te transformeren van kwetsbaar naar daadkrachtig.


Maritiem college IJmuiden
Aantal deelnemers: 36
Aantal dagen: 5
In totaal zeilden er 26 leerlingen derde- en vierdejaars leerlingen mee en 4 personeelsleden van het maritieme vmbo. Ze leerden in deze week zeilen en ze konden hun kennis over knopen, sturen en navigeren nu eens op zee in de praktijk brengen. De zeilreis was dan ook bedoeld om de leerlingen die zich binnen het lesprogramma vooral op zoet water begeven, kennis te laten maken met zout water. Op het schip werden verschillende wachten gelopen (4 uur op, 8 uur af) waarbij de leerlingen op dek waren om bijvoorbeeld zeilen te hijsen, maar ze hielpen ook mee in de keuken met de schoonmaakdienst en met sturen en navigeren.


 Voedselbank
Aantal deelnemers: 270
Aantal dagen: 3

In Nederland zijn ongeveer 135.000 mensen afhankelijk van een Voedselbank. De Voedselbanken helpen mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien door ze voedselpakketten te schenken.

Op deze geheel verzorgde dag op het water, kunnen de voedselbank klanten even al hun zorgen vergeten. Zij leven zich uit met het hijsen van de zeilen of stappen achter het roer. Ook voor de minder fanatiekelingen is dit een geschikt uitje, Er zijn namelijk genoeg relaxte plekken om te genieten van het uitzicht op zee.


Ouderenfonds
Aantal deelnemers: 360
Aantal dagen: 4

Het Nationaal Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt. Daarom zet deze organisatie zich met hart en ziel in voor ouderen in Nederland die eenzaam zijn, kwetsbaar of verminderd zelfredzaam zijn of het risico daartoe lopen. Om invulling te geven aan dit goede doel, zorgt dit fonds dat ouderen weer (meer) sociale contacten krijgen. Dit gebeurt tijdens speciale activitetien, zoals tijdens een dagje uit met de Eendracht.


Enver
Aantal deelnemers: 36
Aantal dagen: 5 + 1 kennismakingsdag
De jongeren, in de leeftijd van 15 tot 23 jaar oud, hebben vaak een laag zelfbeeld en denken dat ze weinig kunnen en waard zijn. Deze Empowerment-reis geeft hen de kans een hele andere kant van zichzelf te leren kennen. Samen met hun ouder/ verzorger zullen zij meedraaien in het leven op zee. Zelfstandig sturen, zeilen hijsen, op tijd op wacht komen, communiceren, schoonmaken en de kok helpen, zijn een aantal werkzaamheden die hierbij horen. Ook leren zij tijdens deze reis dat samenwerken een essentieel onderdeel is in het leven. Het is een enorme uitdaging, waar ook ruimte is om plezier te maken. Het wordt een bijzondere reis die ze nooit meer zullen vergeten.